Moždana magla Vitabiome Neuro slika proizovda

+381 11 450 4518 office@vitabiome.rs

+381 11 450 4518

office@vitabiome.rs

Dijabetes kao uzrok moždane magle

Šećer je zapravo glavni izvor goriva za mozak, pa ako je nivo šećera u krvi nizak moguće je da ćete iskusiti moždanu maglu. Moždana magla opisuje kognitivne nedostatke kao što su:

 • Smanjena koncentracija
 • Promene raspoloženja
 • Problemi s pamćenjem

U ovom članku će se diskutovati o tome zašto se stanje moždane magle dešava uz dijabetes, kako se nositi s tim ili kako preokrenuti nastala kognitivna oštećenja.

Šta uzrokuje moždanu maglu s dijabetesom?

Moždana magla se često dešava kao odgovor organizma na nivo šećera koji nije u neophodnim granicama, odnosno kada je on previsok ili prenizak.

Visok nivo šećera u krvi

Inzulin pomaže da šećer u krvotoku dospe u ćelije u telu. Kada šećer ne može ući u ćelije, dolazi do njegovog nakupljanja u krvotoku. Ovo dovodi do stanja koje se zove hiperglikemija ili visok nivo šećera u krvi.
Visok nivo šećera u krvi može oštetiti krvne žile rezultirajući slabom cirkulacijom. Kada nema dovoljno krvi koja cirkuliše kroz mozak, moguće da nećete razmišljati baš najbistrije.

Također, previše šećera dovodi do povećanja nivoa serotonina i neurotransmitera u mozgu koji obično imaju pozitivan učinak na nervne ćelije i mozak.

Međutim, previše serotonina i povišeni neurotransmiteri mogu imati suprotan učinak. U ovom slučaju, mogu dovesti do oštećenja moždanih ćelija, nerava i upalnih procesa u mozgu koji dalje doprinose kognitivnim problemima kao što su gubitak pamćenja ili moždana magla.

Nizak nivo šećera u krvi

Nizak nivo šećera u krvi ili hipoglikemija može imati sličan učinak na mozak, te uzrokovati:

 • Umor
 • Glavobolje
 • Moždanu maglu

Kada telo ne dobiva dovoljno šećera ili glukoze za energiju, moždane ćelije ne mogu normalno funkcionisati. Ovo može dovesti do smanjene koncentracije.

Nizak nivo šećera u krvi može biti i nus pojava lekova koji se koriste u lečenju dijabetesa, kao što je npr. uzimanje previše inzulina kroz hranu koju jedete. Nivo šećera u krvi također može opasti nakon intenzivne telovežbe ili ako preskačete obroke.

Simptomi moždane magle kod osoba koje imaju dijabetes

Moždana magla uzrokovana dijabetesom se može manifestirati na različite načine. Neke osobe mogu iskusiti samo manje kognitivne nedostatke dok druge osobe ne mogu funkcionirati niti razmišljati bistro.

Simptomi stanja maglovitosti koji je u vezi s dijabetesom može uključivati bilo koju od sledećih stavki:

 • Umor
 • Razdražljivost
 • Vrtoglavicu
 • Zbunjenost
 • Gubitak pamćenja
 • Poteškoće pri rešavanju svakodnevnih problema
 • Poteškoće pri pronalasku pravih reči
 • Nemogućnost procesiranja informacija
 • Slabiju koncentraciju
 • Osećaj usporenog kretanja
Lečenje moždane magle uzrokovane dijabetesom

Kako biste lečili moždanu maglu uzrokovanu dijabetesom, bitno je da održavate nivo šećera u krvi u neophodnim granicama koliko god je to moguće.

Cilj je izbegavanje osciliranja nivoa šećera u krvi, odnosno održavanje nivoa unutar zdravog opsega – ni previsok ni prenizak nivo šećera. Ukoliko su vam propisani lekovi za lečenje dijabetesa, terapiju uzimajte redovno, prateći upute doktora i bez preskakanja.

Također, ukoliko vaš doktor preporuči novi način ishrane, trebali biste poslušati. Ako se vaše mentalno stanje ne popravi, razgovarajte sa doktorom. Moguće da će vaš doktor trebati podesiti dozu leka koji koristite. Možda će pomoći i ako razgovarate sa licenciranim nutricionistom za upute o hrani koju, kao osoba koja ima dijabetes, treba da jedete i onoj koju treba da izbegavate.

Održavanje dijabetesa pod kontrolom je iznimno bitno jer u suprotnom može doći do komplikacija koje bi mogle ugroziti vaš život.

Dijabetes može prouzrokovati:

 • Kardiovaskularne bolesti
 • Oštećenje nerava
 • Oštećenje bubrega
 • Amputaciju i povećan rizik od infekcije nakon reza
Kako se nositi s moždanom maglom uzrokovanom dijabetesom?

Moždana magla bi se trebala povući sa vraćanjem nivoa šećera u krvi u granice normale.
U međuvremenu, sledeći saveti bi vam mogli pomoći da se nosite sa kognitivnim nedostacima:

 • Vodite dnevnik. Hrana i dnevne aktivnosti mogu različito uticati na nivo šećera u krvi. Ukoliko se nosite sa stanjem zamagljenosti ili drugim kognitivnim poteškoćama, zapisujte šta radite i jedete nekoliko dana ili kad god osetite simptome. Ovo bi vam moglo pomoći u identificiranju mogućih okidača i u izbegavanju hrane ili aktivnosti koje dovode do stanja zamagljenosti.
 • Vodite beleške. Obzirom da stanje zamagljenosti utiče na pamćenje, nemojte se oslanjati na pamćenje u trenucima kada se osećate zbunjeno ili omamljeno. Uvek imajte papir i olovku uz sebe ili koristite aplikaciju za beleške na vašem telefonu. Zapisujte kad god vam se saopšti nešto važno ili kada treba da zapamtite neki sastanak.
 • Ne donosite bitne odluke u trenucima kada osećate zbunjenost. Važno je da odgodite donošenje bitnih odluka dok se vaše mentalno stanje ne popravi. Na ovaj način izbjegavate pristajanje na nešto na što inače ne biste pristali.
 • Dovoljno spavajte. San je način na koji se naše telo oporavlja, te se trebate pobrinuti da noću dovoljno spavate – najmanje 7 do 8 sati. Umor pogoršava stanje moždane magle, a san i odmor pomažu u održavanju bistrog uma.
 • Izađite u šetnju. Telovježba poboljšava osetljivost na inzulin, omogućavajući telu da koristi šećer kao izvor energije. Ukoliko se osećate tromo ili zbunjeno, izađite na 10, 15 ili 30 minutnu šetnju. Šetnja će pomoći u poboljšanju nivoa šećera u krvi i razbuditi vas.
Kako sprečiti moždanu maglu uzrokovanu dijabetesom?

Sprečavanje simptoma moždane magle uzrokovane dijabetesom počinje stabiliziranjem nivoa šećera u krvi. Ovo pomaže u održavanju ravnoteže serotonina i neurotransmitera u mozgu, ali i sprečavanju oštećenja krvnih žila kako ne bi došlo do daljih kognitivnih oštećenja.

Ukoliko smatrate da je moždana magla uzrokovana lekovima, razgovarajte sa svojim doktorom. On vam može propisati drugi lek ili vam podesiti dozu kako biste sprečili nizak nivo šećera u krvi.

Dobra vijest je da stanje moždane magle nije permanentno. Ono se može umanjiti i zaustaviti ispravnom terapijom. Ali također treba da zapamtite da ovo stanje nije samo po sebi medicinska dijagnoza. Ono je simptom nestabilnog nivoa šećera u krvi.

Zdravija prehrana i pravilno podešavanje vaše terapije mogu pomoći u održavanju pravog uzroka stanja zbunjenosti i poboljšati vaše kognitivne funkcije.

Ove mere također pomažu u prevenciji nekih drugih potencijalnih zdravstvenih problema kao što je Alchajmerova bolest i demencija.

Prema studiji o učinku dijabetesa na kognitivne funkcije, provedenoj 2015. godine, osobe s dijagnosticiranim dijabetesom tip 2 imaju 50% šanse da razviju demenciju.

Kada posetiti doktora?

Ukoliko se blago stanje zamagljenosti poboljša sa kontrolom dijabetesa, vjerovatno ne morate posetiti doktora.
Međutim, ako poduzimate mjere da održite nivo šećera u krvi u normalnim granicama, a ipak ne vidite poboljšanje kognitivnih funkcija, trebali biste posetiti svog doktora. Doktor će verovatno podesiti dozu vašeg leka ili provesti dalje testove kako bi se isključila neka druga zdravstvena stanja kao što su autoimune bolesti ili depresija.

Zaključak

Moždana magla uzrokovana dijabetesom može imati ogroman uticaj na vašu perspektivu i kvalitet vašeg života.
Problemi s pamćenjem, promene raspoloženja i smanjena koncentracija otežavaju pozitivan stav. Međutim, stanje zamućenosti uma je često izlečivo sa ispravnom terapijom.
Posetite svog doktora ukoliko imate bilo kakvu brigu ili osetite da se vaše stanje moždane magle ne poboljšava ili se pogoršava.

Za poboljšanje kognitivnih performansi i smanjenje moždane magle

Za poboljšanje raspoloženja i pomoć kod simptoma anksioznosti

Za zaštitu mozga, nervnog sistema i krvnih sudova od uticaja stresa