Moždana magla Vitabiome Neuro slika proizovda

+381 11 450 4518 office@vitabiome.rs

+381 11 450 4518

office@vitabiome.rs

Igre i vežbe za zdraviji mozak

Verovatno već znate da trebate vežbati svoje telo, a da li ste znali da je jednako važno vežbati svoj um? 

Mnoštvo novih istraživanja sugeriraju da određene vrste aktivnosti i vežbi mogu biti veoma korisne za zdravlje vašeg mozga. Neke od njih su teže od ostalih, ali vaš će vam mozak biti zahvalan u nadolazećim godinama.

U nastavku teksta vam donosimo nekoliko dokazanih metoda za očuvanje zdravlja vašeg mozga. 

U zdravom telu, zdrav um

Da biste se pobrinuli za svoj um prvo vodite računa o svom telu. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji imaju zdrave navike poput vežbanja i pravilne ishrane manje podložni kognitivnom padu povezanim sa starenjem.

Redovno vežbanje, posebno kardio, menja mozak. Uz svakodnevno stvaranje novih neuronskih veza, čak se stvaraju i potpuno nove ćelije u važnim delovima mozga. 

Stručnjaci savjetuju 20 minuta umerene aktivnosti skoro svaki dan, odnosno minimalno 100 minuta fizičke aktivnosti sedmično. Čak i samo deset minuta  telesne aktivnosti izaziva pozitivan utjecaj kod početnika. Najbolji rezultati se dobijaju uz svakodnevno produženje trajanja vežbi, dok se ne dostigne željeni cilj.

Vežbe za mozak 

Da stvarno pomognete mozgu da ostane mlad, izazovite ga. 

Promenite rute do trgovine, promenite ruke tokom jela, držanja miša, ili kada pokušavate nešto zapisati. Ako ste dešnjak, koristite levu ruku dok jedete, perete zube, ili nešto crtate i pišete.  

Neće biti lako, ali upravo to je poenta. Najefikasnije moždane aktivnosti su one koje nisu nužno lake. Sve to će prisiliti vaš mozak da se probudi iz ustaljenih navika i ponovno posveti pažnju svakodnevnim aktivnostima.

Naučite nešto novo

Učenje nečeg novog jedan je od načina da održite mozak „na nogama“ i neprestano uvodite nove izazove.

Neke stvari koje možete isprobati uključuju učenje novog jezika, sviranje muzičkog instrumenta, ili neki drugi, novi hobi. Na ovaj način ćete razgibavati svoj um, dok nastavljate da širite svoje veštine i postajete sve uspešniji kroz učenje nečeg novog.

Družite se

Tokom duženja dolazi do uključivanja više područja vašeg mozga, tako da druženje ima višestruke pozitivne efekte na vaš um.

Čak i ako ste introvert, društvene interakcije su kratkoročno i dugoročno korisne za vaš mozak. Volontirajte u vašoj zajednici, pridružite se nekom klubu i budite u bliskom kontaktu sa svojim prijateljima i porodicom.

Igre za trening mozga

Verovatno ste već isprobali neke od igrica za vežbanje mozga, u vidu web stranica i aplikacija koje su dostupne na internetu. Igre za mozak povećavaju mentalnu fleksibilnost, te vas održavaju mentalno oštrijim. Istraživanja pokazuju da vas čak mogu učiniti inteligentnijim. 

Neke od ovih igri, u vidu pitalica, nagradnih pitalica i kvizova, možete pronaći i na našoj FB stranici. 

Međutim, ako određeni deo dana već provodite pred ekranom mobilnog telefona, ili kompjutera, vaše vreme je bolje potrošiti u šetnji, uživanju u novom hobiju, ili druženju s prijateljima. Sve ove aktivnosti mogu imati pozitivne dugoročne efekte na zdravlje i vitalnost vašeg mozga.

Hrana i suplementi za mozak 

Vašem mozgu potrebna je hranjiva prehrana, hidratacija i energija da bude usredotočen. Zato, unosite više zdravih i manje „loših“, odnosno zasićenih masti u vaš organizam. Fokusirajte se na orašaste plodove, kao što su bademi i orasi, semenke kao što su laneno seme i seme bundeve, kao i maslinovo i riblje ulje. 

Šetnje, unos svežeg voća i povrća u prehranu, pijenje tekućine i odricanje od loših navika (prekomernog konzumiranja alkohola, pušenje, itd.) su veliki korak ka zdravom umu. Poželjno je u prehranu uvesti i suplemente za održavanje vitalnosti mozga. Uvek je važno imati zdravu prehranu, ali suplementi su tu da popune praznine tamo gde sama ishrana i vežba nije dovoljna.

Naš savet je da probate Neuro, novi, prirodni dodatak prehrani za očuvanje i jačanje kognitivnih funkcija, inovativne i jedinstvene formulacije.

Izrađen je od najboljih sastojaka kao što su esencijalni fosfolipidi, DMAE, L-karnitin, Ginko biloba, resveratrol, te kombinacije vitamina i minerala koji pozitivno deluju na očuvanje zdravlja moždanih funkcija.

 

Za poboljšanje kognitivnih performansi i smanjenje moždane magle

Za poboljšanje raspoloženja i pomoć kod simptoma anksioznosti

Za zaštitu mozga, nervnog sistema i krvnih sudova od uticaja stresa