Moždana magla Vitabiome Neuro slika proizovda

+381 11 450 4518 office@vitabiome.rs

+381 11 450 4518

office@vitabiome.rs

Oksidativni stres i antioksidansi

Život bez kisika nemoguće je zamisliti. Ipak, taj toliko potrebni element skriva tamnu stranu, kojoj savremena nauka pridaje sve veći značaj.

Unosom kisika u organizam dolazi do oksidacije stanica. Oksidacija stanica normalna je pojava u organizmu, ali ako je preterana, može ozbiljno ugroziti naše zdravlje. Pravilnom prehranom i preparatima iz prirode u organizam moramo unositi antioksidanse, koji će tu pojavu reducirati i smanjiti oksidativni stres – najvećeg neprijatelja zdravlja.

Oksidativni stres

Oksidativni stres je stanje prekomernog stvaranja slobodnih radikala kisika, pri čemu dolazi do gubitka ravnoteže i mogućnosti neke stanice da ih razgradi.

Povećanom riziku od razvoja oksidativnog stresa izložene su sve osobe, čiji organizam nije u mogućnosti vlastitim mehanizmom prilagodbe povećati stvaranje antioksidanata i održati ravnotežu, kao i osobe kod kojih je potreba za antioksidansima povećana.

Nastanku oksidativnog stresa posebno su podložne starije osobe, osobe koje boluju od nekih hroničnih bolesti, mišične distrofije i osobe koje uzimaju hormonsku terapiju, ili oralne kontraceptive.

Povećana potreba za antioksidantima javlja se i tokom svih stanja u kojima je povećana potrošnja kisika (povećanih napora i fizičkog opterećenja kod sportista). 

Pušači su posebno ugrožena skupina, budući da jedna cigareta proizvodi nekoliko miliona nesparenih elektrona.

Smatra se da je oksidativni stres, ako se ne kompenzira, jedan od najvažnih uzročnika početka mnogih bolesti, kao što su:

  • karcinom, 
  • diabetes, 
  • degenerativne bolesti, 
  • neurološke hronične bolesti,
  • autoimune bolesti.

Od ostalih bolesti i stanja koja nastaju usled oksidativnog stresa možemo izdvojiti bolesti kardiovaskularnog sistema, aterosklerozu, upalne bolesti jetre, upalne bolesti respiratornog sustava, bolesti kože (melanom, psorijaza) i sterilitet.

Budući da se o oksidativnom stresu nedovoljno razmišlja u svakodnevnoj praksi, često se ni simptomi poput slabosti, hroničnog umora, nesanice, smetnji u koncetraciji i pamćenju i depresije, ne dovode u vezu sa oksidativnim stresom. Lečenje je usmereno na saniranje simptoma, dok glavni uzrok najčešće ostaje neotkriven.

Slobodni radikali

Najjednostavnije rečeno, slobodni radikali su molekule odgovorne za starenje i propadanje stanica.

Proizvode se u normalnim fiziološkim procesima i imaju važnu funkciju, poput sinteze pojedinih hormona, pomažu u borbi protiv bakterija i virusa, moduliraju stanične procese, te su prirodna zaštita od razvoja malignih obolenja.

Svaki put kada u organizam unesemo ugljikohidrate i metabolizam ih razgradi i pretvori u energiju, stvaraju se i slobodni radikali, kao nusprodukt.

Isto tako, proizvodnja slobodnih radikala povećana je pri telovježbi i tokom borbe protiv bolesti. S druge strane, slobodni radikali dolaze i iz okoliša, te je za redukciju oksidativnog stresa važno voditi i zdrav život općenito, što znači izbegavati pušenje, alkohol i preveliki stres, odnosno omogućiti telu dovoljno sna i telovežbe, ali ne i preteran fizički napor.

Ukoliko dođe do oksidativnog stresa, odnosno prekomernog stvaranja slobodnih radikala, oni postaju štetni za naš organizam.

Atioksidansi

Antioksidansi su molekule koje sprečavaju oksidaciju drugih molekula, odnosno sprečavaju stvaranje slobodnih radikala kisika, te time sprečavaju, ili usporavaju razvoj raznih bolesti.

Neki od antioksidanasa su: flavonoidi, polifenoli, vitamini A, C i E i minerali selen i cink. Ove tvari nalazimo u raznim namirnicama, kako u hrani tako i u pićima. Najčešći izvor antioksidanata su sveže voće i povrće, a najviše ih ima u paradajzu, crvenoj paprici, bobičastom voću, grožđu (a time i u crnom vinu), matičnoj mleči i propolisu.

Neki od najpoznatijih antioksidanasa su Vitamini C i E, beta karoten, likopein, alfa-lipoicna kiselina i koenzim Q10. Voće i povrće je najbolji izvor antioksidanasa, te se preferira unos uravnoteženom i zdravom prehranom.

Sposobnost antioksidansa da neutrališe slobodne radikale se mjeri ORAC skalom za namirnice, od kojih su neke: orasi 13541, borovnice 9621, nar 4476, jabuke 4275, narandža 2103.

Hydroxytyrosol, zvezda među antioksidansima, je do danas najsnažniji otkriveni antioksidans. Njegova izmerena ORAC vrednost je 68,576 što je do danas najviša izmerena vrednost.

Dosadašnja istraživanja su dokazala da antioksidansi imaju najbolji učinak u prevenciji bolesti koje su izazvane oksidativnim stresom , pogotovo na njenom početku, jer antioksidanti usporavaju razvoj bolesti.

Za poboljšanje kognitivnih performansi i smanjenje moždane magle

Za poboljšanje raspoloženja i pomoć kod simptoma anksioznosti

Za zaštitu mozga, nervnog sistema i krvnih sudova od uticaja stresa