Moždana magla Vitabiome Neuro slika proizovda

+381 11 450 4518 office@vitabiome.rs

+381 11 450 4518

office@vitabiome.rs

VitaBiome Neuro

Neuro je novi dodatak prehrani za očuvanje i jačanje kognitivnih funkcija, inovativne i jedinstvene formulacije.

Izrađen je od najboljih sastojaka kao što su esencijalni fosfolipidi, DMAE, L-karnitin, Ginko biloba, resveratrol, te kombinacije vitamina i minerala koji pozitivno deluju na očuvanje zdravlja moždanih funkcija.

Esencijalni fosfolipidi predstavljaju skupinu sastojaka neophodnih za normalno funkcioniranje svih segmenata ljudskog organizma. Ćelijska membrana je zaštitna barijera svih ćelija u našem tijelu. Membrana, kao i mnoge druge strukture unutar ćelije, izgrađene su od esencijalnih fosfolipida, te oni predstavljaju gradivnu komponentu ključnu za održavanje zdravlja ćelija.¹
Najveći postotak, oko 40%, ćelijske membrane čini fosfatidilholin, praćen drugim fosfolipidima, holesterolom, glikolipidima i proteinima.²

Esencijalni fosfolipidi su značajni izvori nezasićenih masnih kiselina poput linoleinske kiseline i holina. Holin je vrlo značajan sastojak koje telo koristi za proizvodnju komponenti ćelijske membrane i jednog od najznačajnijih neurotransmitera, acetilholina koji je zaslužan za normalnu funkcioniranje nervnog sistema uključujući pamćenje i pokretanje mišića. Fosfatidilholin predstavlja primarni izvor acetilholina u ljudskom organizmu.²

Poslednjih godina fosfatidilserin privlači sve veću pažnju naučnika zbog svog neuroprotektivnog učinka. Kao hranjivi sastojak koji potencijalno ima specifično delovanje na mozak mogao bi pomoći u poboljšanju pamćenja starijih osoba. Ovaj prirodni sastojak se kroz istraživanja pokazao kao značajan faktor u normalnom odvijanju kognitivnih funkcija, a poseban značaj ima njegova aktivnost u definiranju površinskog potencijala membrane neurona i jonskog okruženja.

Na molekularnom nivou, fosfatidilserin deluje na aktivaciju proteinkinaze C koja igra značajne uloge u aktivaciji gena odgovornih za učenje i pamćenje, te u oslobađanju neurotransmitera koji su neophodni za ostvarivanje komunikacije između neurona.

Moždana magla Vitabiome Neuro slika proizovda

Dimetilaminoetanol(DMAE) je prirodni sastojak našeg tijela, a može se pronaći i u masnijoj ribi poput lososa, sardina i inćuna.Smatra se još jednim značajnim tvorcem acetiholina, neurotransmitera ključnog za signalizaciju nervnih ćelija.

Acetilholin pomaže u regulaciji brojnih funkcija kojima upravlja mozak, uključujući funkcije poput REM faze sna, kontrakcije mišića i reakcije na bol.

Dimetilaminoetanol kao prekurzor holinu, samim tim i acetilholinu, ima značajnu ulogu u osiguranju normalnog funkcioniranja kognitivnog sistema. [3] Istraživanja su pokazala da dimetilaminoetanol, zbog svoje hemijske strukuture, lakše prolazi krvnomoždanu barijeru i služi kao supstrat sa tvorbu acetilholina.

Dimetilaminoetanol se lako absorbuje, transportuje brzo i efikasno u jetru gdje se najvećim dijelom metabolizira. Izlučuje se većinski kroz dah i u urinu u obliku oksida ili nepromjenjen.
DMAE bi također mogao pomoći u sprečavanju nagomilavanja beta amiloida u mozgu, peptida čije se nagomilavanje povezuje sa slabljenjem i gubitkom pamćenja kod starijih osoba.

B vitamini predstavljaju grupu od osam esencijalnih mikronutrijenata čije djelovanje je neophodno za održavanje i očuvanje svih moždanih funkcija.

Minerali imaju značajnu ulogu u održavanju zdravlja našeg mozga utičući na brojne procese u nervnom sistemu.

L-Carnitine (ALC) je prirodni derivat aminokiselina, koji se nalazi i u našem tijelu. Pored prirodne sinteze, ovaj sastojak se nalazi i u životinjskom mesu i ribama. Osnovni zadaci u našem tijelu su funkcioniranje mitohondrija i proizvodnja energije. Ovaj sastojak pomaže u transportu masnih kiselina u mitohondrije gdje se vrši njihova transformacija u energiju. [7] Većinski dio L-karnitina, oko 98% nalazi se pohranjeno u mišićima a ostatak u jetri i krvi.[6]

Klinička ispitivanja su pokazala da dnevni unos acetil-L-karnitina pomaže u obnovi moždanih funkcija kod pacijenata oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugi sličnih oboljenja. [8] Također, pokazani su pozitivni učinci na kognitivne funkcije kod starijih ljudi kojima nije dijagnosticirano nijedno od ovih moždanih oboljenja. U određenim situacijama uočeno je da ovaj sastojak štiti i od oštećenja moždanih ćelija. ⁸

Ginko Biloba je biljni sastojak koji ima široku i raznoliku primjenu. Najpoznatiji je po svojoj primjeni kod oboljelih od demencije, Alzheimerove bolesti i drugih kognitivnih poremećaja. Također nalazi svoju primjenu kod depresije i anksioznosti, nedovoljnog protoka krvi u mozgu, niskog krvnog pritiska i drugih.

Mehanizam djelovanja uključuje antioksidativno, protuupalno i antiapoptoično djelovanje kao i potencijalno inhibitorno djelovanje na aktivaciju kaspaze-3 i agregacije amiloid-β. Ginko Biloba se pokazao kao potentan dodatak kod pacijenata s demencijom s konvencionalnom farmakološkom terapijom. Dobra tolerancije i višestruki mehanizmi djelovanja daju ovom sastojku značajnu prednost u redovnoj konzumaciji.

Kako korisititi Neuro?

Preporučuje se uzimanje 1 (jedne) kapsule dnevno nakon jela.

Neuro nije lijek i ne koristi se za liječenje bolesti.

Za poboljšanje kognitivnih performansi i smanjenje moždane magle

Za poboljšanje raspoloženja i pomoć kod simptoma anksioznosti

Za zaštitu mozga, nervnog sistema i krvnih sudova od uticaja stresa